Wanneer grasmaaien in het voorjaar?

Wanneer grasmaaien in het voorjaar?

minuten lezen

Het voorjaar: het perfecte moment voor grasmaaien

Het voorjaar is een fantastische tijd voor tuinliefhebbers. Na de lange wintermaanden begint de natuur weer tot leven te komen, en dit geldt ook voor je gazon. Maar wanneer is het juiste moment om te beginnen met grasmaaien?

In deze blog bekijken we de beste timing voor deze belangrijke onderhoudstaken om ervoor te zorgen dat je gazon gedijt gedurende het voorjaar en de zomer. Lees dus ook direct verder voor meer informatie over wanneer je begint met grasmaaien in het voorjaar!

Grasmaaien na de winter 

Grasmaaien na de winter is belangrijk voor het onderhoud van je tuin. In het voorjaar begint het gras weer te groeien na de rustperiode van de winter. Het is daarom van belang om regelmatig te maaien om een gezond en verzorgd gazon te behouden.

Door al onze tips en tricks weet je precies waar je op moet letten bij het grasmaaien na de winter en zorg je ervoor dat je gazon er perfect uit ziet. Wil jij binnenkort ook aan de slag in je tuin? Dan informeren we je graag hieronder verder over wanneer je moet grasmaaien in het voorjaar. 

Wacht tot het gras droog is bij grasmaaien in het voorjaar

Wanneer je jouw tuin voorjaars klaar gaat maken, is het essentieel om te wachten tot het gras droog is voordat je begint met grasmaaien. Maaien op een nat gazon kan leiden tot ongelijke sneden en zelfs schade aan het gazon veroorzaken. Wacht daarom tot de dauw is opgedroogd of tot er minstens een paar uur geen regen is gevallen voordat je de grasmaaier tevoorschijn haalt.

Wanneer het gras ongeveer 1/3 van zijn hoogte heeft bereikt

Een goede vuistregel is om het gras te maaien wanneer het ongeveer 1/3 van zijn hoogte heeft bereikt. Dit zorgt ervoor dat je niet te veel van het gras afmaait, wat stress kan veroorzaken, maar ook dat het gazon niet te lang wordt, waardoor het er slordig uitziet. Over het algemeen betekent dit dat je waarschijnlijk in het vroege voorjaar begint met grasmaaien, afhankelijk van de groeisnelheid van het gras in jouw regio.

Pas de maaihoogte aan

In het voorjaar kan het goed zijn om de maaihoogte iets hoger in te stellen dan tijdens de zomermaanden. Dit bevordert een gezonde groei van het gras en helpt om onkruidvorming te voorkomen. Stel de maaihoogte in op ongeveer 5 tot 7 centimeter voor de meeste soorten gras.

Maak ook je tuin klaar voor het voorjaar!

Het voorjaar is dus een cruciale tijd voor het onderhoud van je gazon. Grasmaaien is daarbij een belangrijke taak. Wil je daarnaast ook meer weten over verticuteren in het voorjaar? Lees daarover alles in deze blog.

Door de timing van grasmaaien in het voorjaar goed te kiezen en de juiste methoden toe te passen, kun je genieten van een prachtig gazon dat klaar is om de zomermaanden te trotseren. Ga ook aan de slag met deze tips en geniet het hele seizoen van een gezond en mooi gazon.

Delen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
De Gazonmaaier
Categorieën
GrasmaaierRobotmaaierTuingereedschapOnderdelenVerhuurTuinonderhoud en reparatieAccessoiresSaleKlantenserviceMijn account