Wat te doen na het verticuteren?

Wat te doen na het verticuteren?

minuten lezen

Wat te doen na het verticuteren?

Na het verticuteren is het belangrijk om een aantal stappen te volgen om ervoor te zorgen dat je gazon goed herstelt en gezond blijft. Hier zijn enkele belangrijke dingen die je moet doen na het verticuteren:

Verwijder het losgemaakte materiaal: Nadat je het gazon hebt verticuteerd, zal er waarschijnlijk een hoeveelheid dood gras, mos en ander organisch materiaal op het oppervlak liggen. Verwijder dit materiaal met een hark of een bladblazer om te voorkomen dat het de groei van het gras belemmert.

Belucht het gazon: Verticuteren opent de bodem en verbetert de luchtcirculatie rond de graswortels. Om deze voordelen te maximaliseren, kun je het gazon beluchten met een prikrol of beluchtingsmachine. Dit helpt om compacte grond los te maken en de drainage te verbeteren.

Kalk: Eventueel is een optie om kalk te strooien, echter raden wij dit aan te doen in het najaar of wintermaanden. Dan kan het kalk er goed in trekken. Door de verhoogde zuurgraad is het gras weer in staat om mest op te nemen. Maar let op! Kalk is geen meststof. Kalk wordt gebruikt om het gras in goede conditie te krijgen. Het gras kan daardoor voeding beter opnemen en krijg een mooie groene kleur.

Herstelbare kale plekken inzaaien: Tijdens het verticuteren kunnen er kale plekken ontstaan waar het gras is verwijderd. Zaai deze plekken in met graszaad en bedek ze lichtjes met een dunne laag compost of graszaadmulch om het kiemproces te bevorderen.

Geef het gazon water: Na het verticuteren heeft het gazon extra vocht nodig om te herstellen van de stress en om de nieuwe graszaden te helpen ontkiemen. Geef het gazon een goede, diepe watergift, bij voorkeur in de ochtend, om te zorgen dat het vocht goed in de bodem kan doordringen.

Bemest het gazon: Het verticuteren kan wat “stress’ veroorzaken voor het gras, dus het is een goed moment om het gazon te voorzien van een lichte bemesting. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is samengesteld voor gras en volg de aanbevolen dosering op de verpakking.

Houd het gazon goed verzorgd: Blijf het gazon regelmatig maaien, maar vermijd maaien binnen de eerste paar dagen na het verticuteren om het gras de kans te geven om te herstellen. Blijf ook alert op eventuele onkruidgroei en onderneem actie indien nodig.

Robotmaaier: Heeft u een robotmaaier? Laat het gras dan eerst voldoende herstellen voordat u de robotmaaier weer aan zet. Dit is om kale plekken te voorkomen.

Door deze stappen te volgen, help je je gazon om snel te herstellen van het verticuteren en zal het gezond en weelderig blijven gedurende het groeiseizoen.

Delen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
De Gazonmaaier
Categorieën
GrasmaaierRobotmaaierTuingereedschapOnderdelenVerhuurTuinonderhoud en reparatieAccessoiresSaleKlantenserviceMijn account